Arenga palmusokeri

 "We cannot save the environment if we do not simultaneously take care of people's needs" -Willie Smits.

Tue Masarang -palmusokerin tuotantoa, joka antaa Indonesian paikallisasukkaille mahdollisuuden saada elantonsa elävästä metsästä. Se on konkreettinen vaihtoehto Borneon sademetsätuhoille.

Mitä palmusokeri on ja mistä sitä saadaan?

Palmusokeri on todennäköisesti vanhin tiedetty makeutusaine. Ekolon maahantuoma palmusokeri on valmistettu Arenga pinnata -sokeripalmujen nektarista.

Sokeripalmut kasvavat vain monimuotoisissa metsissä, joissa on suuri määrä erilajisia puita ja kasveja. Niillä on pitkät juuret, jotka suojelevat maata eroosiolta. Palmut ehkäisevät tehokkaasti maavyöryjä, koska ne pystyvät kasvamaan hyvin jyrkilläkin rinteillä.

Palmusokeria saadaan valuttamalla sokeripalmun kukinnosta mahlaa. Palmuja ei tarvitse kaataa tai vahingoittaa, vain kukinto leikataan irti. Yhdestä palmusta saadaan n. 50 litraa nektaria päivässä. Sokeripalmu on ainoa kasvi, josta voidaan kerätä mahlaa päivittäin. Tämä toimenpide on hidas ja työläs, mutta paikalliset viljelijät tietävät perinteikkäät vanhat niksit mahdollisimman tehokkaaseen nektarin keruuseen. Valutettu nektari keitellään hiljakseen, jolloin se sakenee ja muodostaa sokerimassan. Palmusokeria myydäänkin usein erinäköisinä sokerikimpaleita, mutta sitä voidaan myös käsitellä hienorakeisemmaksi ja näin helppokäyttöisemmäksi.

Sokeripalmun nektarista valmistetaan sokerin lisäksi rommin tapaista alkoholia, etikkaa ja etanolia.

Palmusokeri makeutusaineena

Palmusokeri on aromikas, karamellimainen, ravinteikas ja minimaalisesti käsitelty ruskean sävyinen sokeri. Sillä on matala glykeeminen indeksi (alle GI 30), joten se nostaa verensokeria hitaasti ja hillitysti.

Masarang-tuotettu palmusokeri on todettu olevan poikkeuksellisen korkeaa ja tasaista laatua. Se sisältää kokeiden mukaan runsaasti erilaisia aminohappoja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja, eikä lainkaan mikrobeja, epäpuhtauksia tai haitallisia jäämiä. Tuotannossa ei ole käytetty kemiallisia aineita ja sille on juuri myönnetty luomusertifikaatti (merkintä tulossa uudempiin pakkauksiin).

Palmusokeri sopii käytettäväksi tavallisen sokerin tapaan kaikenlaiseen makeuttamiseen. Korvaa valkoinen sokeri osittain tai kokonaan leivonnaisissa, marinadeissa, aasialaisissa ruuissa, juomissa jne.

Masarang-järjestö

Masarang on indonesialainen voittoa tavoittelematon luonnonsuojelujärjestö. Sen perusti mikrobiologi, luonnonsuojelija ja eläinaktivisti Willie Smits vuonna 2001. Järjestö tarjoaa paikallisille ihmisille mahdollisuuden ottaa aktiivisen roolin alueen ympäristön suojelussa ja pelastamisessa. Masarangin toiminta saa aikaan suuria muutoksia ilman valtiollista tukea tai määräyksiä. Se tuo yhteisöille tuloja ja valtaa, ja luo valoisamman tulevaisuuden ihmisten lisäksi myös sademetsille, ilmastolle ja orangeille. Yksi Masarangin projekteista on arenga-palmusokeritehdas.

Masarangin toiminta ja tavoitteet:

  • Luonnon suojeleminen ja säilyttäminen tarjoamalla vaihtoehtoja (mm. kestävään maataloustuotantoon) paikallisille
  • Paikallisten kouluttaminen ja sitä kautta mahdollisuuksien luominen, jotka torjuvat köyhyyttä, lisäävät omavaraisuutta ja ympäristönsuojelua
  • Indonesian ainutlaatuisen biodiversiteetin säilyttäminen ja uhanalaisten lajien sukupuuton estäminen

"We cannot save the environment if we do not simultaneously take care of people's needs" -Willie Smits.

Willie Smits on tunnettu myös maailman suurimman orankiensuojeluyhdistyksen (Borneo Orangutan Survival Foundation) perustajana. Yksi hänen aloittama projekti on Samboja Lestari, jossa täysin hävitetty ja poltettu 2 000 hehtaarin alue indonesialaista trooppista sademetsää on saatu elvytettyä vain muutamassa vuodessa. Autiomaan tilalla kasvaa tänä päivänä mm. 1 200 eri puulajia (sisältäen runsaasti eri ruokapuita), ja se on elinpaikka 137 lintulajille, 9 kädellislajille ja lukuisalle määrälle muita nisäkkäitä ja matelijoita. Alueella sataa 30% enemmän kuin aiemmin. Katso Willie Smitsin inspiroiva video siitä, kuinka tämä kaikki tehtiin.

Masarangin sokeritehdas

Ekolon maahantuoma arenga-palmusokeri on tuotettu Minahasan alueella Indonesiassa, Masarang-järjestön ylläpitämässä modernissa sokerintuotantolaitoksessa. Tehdas on ”zero waste”, jätteetön, ja hyödyntää energianlähteenä maalämpöä.

Käyttämällä palmuja sokerintuotantoon pelastetaan 200 000 puuta kaatamiselta vuosittain. Tämän sokerilaitoksen kaikki tuotot menevät suoraan palmusokerin tuottajien osuuskunnan yli 6000 jäsenelle, ja laitoksen vaihtuva ohjaaja valitaan demokraattisesti työntekijöiden kesken. Masarang maksaa viljelijöille palmunektarista Indonesian korkeimman hinnan, tarjoaa heille terveys- ja tapaturmavakuutukset ja jakaa apurahaa lapsien koulutukseen, joten tämä sokeri jopa ylittää Reilun kaupan tuotteille asetetut kriteerit.

Palmut ovat tärkeässä roolissa perinteisissä kyläyhteisöissä, kosta niistä pystytään hyödyntämään kaikki osat, juurista latvaan. Palmut tarjoavat yli 60 erilaista tuotetta ja tasaisen toimeentulon paikallisille. Masarangin valvomassa tuotannossa sokeripalmujen viljelijät ja koko yhteisö sitoutuvat osallistumaan myös tärkeisiin luonnonsuojeluprojektiin, mm. trooppiseen metsänviljelyyn.

Käyttämällä Masarang-tuotettua palmusokeria tuet kestävää, oikeudenmukaista, ekologista ja puhdasta tuotantoa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on nimennyt palmusokerin maailman ekologisesti kestävimmäksi makeutusaineeksi.

Linkit:
Masarang-järjestön nettisivut
Masarang-järjestön hollanninkieliset nettisivut (enemmän tietoa ja kuvia)
Valokuvia ja tietoa Masarang-sokeritehtaasta
Create Rainforest - Samboja Lestarin nettisivut