Stevia

STEVIA ON...

  • Stevia rebaudiana -kasvista saatava luonnollinen makeuttaja
  • Jopa 300 kertaa makeampaa kuin tavallinen pöytäsokeri (sakkaroosi)
  • Kaloriton ja hiilihydraatiton
  • "Insuliinineutraali" - ei vaikuta verensokeriin – sopii diabeetikoille
  • Hammasystävällinen
  • Hyvä vaihtoehto keinotekoisille makeutusaineille

Stevian makeuttavat ominaisuudet havaitsivat Etelä-Amerikan alkuperäiskansat jo yli tuhat vuotta sitten. Guarani-intiaanit ovat makeuttaneet stevialla mate-juomansa ja käyttäneet sitä myös yrttilääkinnässä. Sittemmin steviaa on käytetty runsaasti mm. Japanissa, Kiinassa ja Brasiliassa. Japanissa sen osuus makeutusainemarkkinoista on 40%, Yhdysvalloissa yli 20%. Minkäänlaisista käyttöön liittyvistä haittavaikutuksista sen paremmin Japanissa kuin Etelä-Amerikassakaan ei ole näyttöä. EU:ssa stevia sai kuitenkin hyväksynnän elintarvikekäyttöön vasta joulukuussa 2011. Se lasketaan lisäaineeksi, jolle on myönnetty ekoodi E960.

Stevia makeuttajana

Stevia-kasvi saa makeutensa stevioliglykosidi-nimisistä yhdisteistä. Makein näistä glykosideista on Rebaudiosidi A, Reb-A. Makeuttajaksi myytävät steviatuotteet täyttävät tietyt puhtausvaatimukset, joiden mukaan tuotteen pitää sisältää yli 95% stevioliglykosidia. Stevia on maultaan äärimmäisen makea, joten sitä kannattaa lisätä vähitellen ja maistellen. Liiallisesti annosteltuna se aiheuttaa lakritsimaista, kitkerää jälkimakua. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja, ja sitä voidaan käyttää leivonnassa ja kuumissa juomissa.

Stevian käyttö

Koska stevia on todella todella makea, on sen käyttö ja annostelu haastavampaa kuin sokerin ja muiden makeuttajien. Kokeilemalla ja seuraamalla steviaa sisältäviä reseptejä oppii sopivat suhteet ja annostelut, joilla saavuttaa haluttu makeusaste. Steviaa on saatavilla useassa eri muodossa.

GOVINDA steviatuotteiden valikoima

Govinda on ollut jo vuodesta 1985 yksi Saksan steviamarkkinoiden johtavista brändeistä. Yrityksen valikoimasta löytyy korkeimman puhtausluokan täyttävät laadukkaat ja turvalliset stevia-makeuttajat.

STEVIOLIGLYKOSIDI JAUHEENA

Stevioliglykosidi erittäin tiiviissä jauhemuodossa ilman täyte- tai lisäaineita. Annostele varovasti. 25 g:n purnukka steviosidijauhetta on yhtä makeaa kuin n. 7,5 kg sokeria.

GOVIOSID - STEVIOLIGLYKOSIDI+ERYTRITOLI

Tämä valkoisen sokerin näköinen kidemäinen makeuttaja koostuu stevioliglykosidista ja erytritolista. Erytritoli on sokerialkoholi kuten ksylitoli, maltitoli ja sorbitolikin. Se ei kuitenkaan yleensä aiheuta muiden sokerialkoholien tavoin laksatiivisia sivuvaikutuksia. Sen glykeeminen indeksi on 0 ja kalorimäärä alle 0,2kCal/g. Erytritoli ei ole aivan yhtä makeaa kuin taloussokeri. Siksi tähän on lisätty myös stevioliglykosidia tuomaan lisämakeutta. Tuloksena on makeuttaja, joka on kaksi kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Lisää tätä ruokiin ja juomiin puolet sokerin määrästä. Pakkauskoko 400 g.

STEVIOLIGLYKOSIDI NESTEENÄ

Nesteeseen liuotettu stevioliglykosidi sopii oivallisesti pöytämakeuttajaksi. 2-3 tippaa mukilliseen riittää tuomaan miellyttävää makeutta. Nesteellä makeutat helposti myös jogurtit, puurot ym. Yksi 50 ml:n pullo vastaa n. 1,2 kg taloussokeria.

STEVIOLIGLYKOSIDI TABLETTEINA

Näppäriä makeutusainetabletteja on helppo annostella juomiin ja kantaa mukana. Pakkauksessa 300 tabl. 1 tabletti vastaa makeudeltaan n. 1 tl sokeria.

STEVIAKASVIN LEHDET

EU:n uuselintarvikeasetusten mukaan stevia-kasvia tai sen lehtiä ei saa markkinoida elintarvikekäyttöön. Murskatut stevialehdet sopivat kosmeettiseen käyttöön (ihonhoito, hammashoito, kylpyveteen...).

Govinda steviatuotteiden maahantuoja Suomessa: Ekolo Oy.