Hyviä kiksejä kikherneistä! Herkullinen kikherne eli kahviherne on yksi helpoimmin sulavia papuja. Tämä edullinen vegaaninen proteiininlähde sopii salaatteihin
ja pihveihin ja on falafelin ja hummuksen perusaines.
Kuten muutkin palkokasvit, kikherneet sisältävät runsaasti proteiinia, mutta vain vähän rasvaa ja minimaalisesti tyydyttynyttä rasvaa.
Kikherneet sisältävät myös folaattia, fosforia ja seleeniä. Vinkki: Tällä knoppitiedolla pääset pätemään illanvietossa: Tiesitkö, että kuuluisa roomalainen filosofi ja poliitikko Cicero on saanut nimensä
kikherneiden mukaan? Latinaksi kikherne on nimittäin cicer.
Käyttö: Liota yön yli ja huuhtele. Keitä 1 osa kikherneitä, 3 osaa vettä matalalla lämmöllä noin 1,5 - 2 tuntia. Lisää suola keittämisen jälkeen.
Kikherneiden sulavuutta voi entisestään edistää lisäämällä keitinveteen esimerkiksi laakerinlehtiä, valkosipulin kynsiä tai juustokuminaa. Jos olet tekemässä hummusta,
lusikallinen ruokasoodaa keitinvedessä tekee kikherneistä erityisen pehmeitä.
Hummus-resepti
5 dl keitettyjä kikherneitä (140 grammaa kuivattuja kikherneitä, kannattaa tosin keittää kerralla enemmän!)
3 rkl tahinia
0,5 dl sitruunamehua
1,5 rkl oliiviöljy
2 tl vettä
0,25 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 murskattu valkosipulin kynsi
1 tl suolaa
1,5 dl pinjansiemeniä kevyesti paahdettuina ja silputtuina
1 - 2 tl persiljaa tai korianteria (hummukseen ja koristeeksi)
Soseuta kikherneet tehosekoittimessa. Lisää tahini, sitruunamehu, oliiviöljy, vesi, juustokumina, valkosipuli
ja suola ja sekoita tasaikseksi tahnaksi. Kaada seos kulhoon ja sekoita joukkoon persilja tai korianteri ja pinjansiemenet.
Ripottele vihreää myös hummuksen päälle. Peitä kulho ja jäähdytä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.
Pakkaus: 500 g Ekolon irtomyynnistä. Irtomyyntituotteet pakataan uusiopaperipusseihin.
Lisätiedot: luomu, vegaaninen
Ravintosisältö per 100g
Energiaa 1405 kJ /336 kcal
Rasvaa 5,9 g
josta tyydyttynyttä 0,6 g
Hiilihydraatteja 44,3 g
josta sokereita 3,1 g
Kuitua 15,5 g
Proteiinia 18,6 g
Suolaa 0,058 g
